Huumori eri kulttuureissa tulee hyvin esiin maiden suosituimpien viihdeohjelmien parissa. Suomalaista naurattavat usein erilaiset asiat kuin vaikkapa amerikkalaista.

Mikä nauratti ennen?

Ennen satelliittikanavia ja mainostelevisioita suomalaisten oli tyytyminen melko rajoitettuun television tarjontaan. Parhaimmilla katselupaikoilla loistivat usein humoristiset suomalaiset sketsit. Hyvin näytellyt hassut hahmot naurattivat koko kansaa ja monesti ohjelmien hokemista tai hahmoista tuli tuttuja myös arjessa. Jokainen muistaa edelleen Herra 47:n, Speden naisen logiikan ja Veli Puolikuun. Vuosikymmeniä sitten panostettiin enemmin hahmoihin ja näyttelyyn kuin taustavoimiin.

Viihde estradeille

Nykyisin televisiosta on mahdollista valita hyvin monipuolisesta tarjonnasta itselleen sopivaa viihdettä. Uudenlainen ja viime vuosina villinnyt muoto on ns. tirkistelyhuvi, jossa ohjelmaan valittuja henkilöitä seurataan erilaisissa olosuhteissa kuten etsimässä unelmien kumppania tai selviytymässä haastavissa olosuhteissa. Nämä tirkistelyohjelmat vievät katsojat mielen alkujuurille, sillä toisten seuraaminen ja toimintatavat kiinnostavat monia uteliaita ihmisiä. Ennen seurattiin naapurin touhuja verhon raosta, nyt tirkistely on kansan yhteinen huvi television avulla.

Viihteellisiä kilpailuja on järjestetty aina mutta viime aikoina niiden suosio on kasvanut. Televisiossa kisataan tanssista ja laulusta, arvostellaan ja ihastellaan. Kilpailuohjelmien avulla kansa saa uusia suosikkeja ja julkkiksia, riippuu monesta asiasta nouseeko kisaan lähtenyt henkilö kansan suosioon vai kampataanko hänet hyvistä yrityksistä huolimatta. Tirkistelyn tavoin myös kilpailu ja kisaaminen ovat aina kiehtoneet katsojia, vain tapa esittää viihdettä muuttuu ajan hampaissa.

Hassut hahmot eivät ole kadonneet mihinkään. Ohjelmat ovat nykyisin ammattitaitoisempia mutta kansaa naurattavat edelleen hyvän näyttelytyön tulokset, joissa leikitellään ihmisten äärimmilleen viedyillä piirteillä ja stereotypioilla. Nauraminen vapauttaa ja viihteelle heittäytyminen viihdeohjelmien avulla tekee hyvää itse kullekin. Nykyisin katsojien ei tarvitse tyytyä vain kotimaisiin viihdeohjelmiin, vaan jokainen voi seurata halutessaan eri maiden televisioita ja maksullisia kanavia, joiden tarjonta on rajaton.